کلاژن سازی پوست نام یک پروتئین در بدن است که کلمه آن، به معنی چسب است. این پروتئین که در پوست وجود دارد، باعث میشود پوست حالتی ارتجاعی داشته باشد و به عبارت دیگر، باعث میشود پوست جوان و شاداب دیده شود.
در سنین پایین تر، کلاژن به طور طبیعی و به میزان کافی در پوست تولید میشود و همین موضوع باعث میشود پوست کودکان شاداب و باطراوت باشد. با افزایش سن و شروع پیری پوست، میزان تولید کلاژن در بدن کم تر و کم تر میشود تا جایی که افراد کم کم چین و چروک و خطوطی را روی پوست خود تشخیص میدهند.
کلاژن چیست؟
در سادهترین تعریف ممکن، میتوان کلاژن را بدین شکل تعریف نمود که کلاژن نوعی پروتئین که از آمینو اسیدها گلاسین، پرولین، هیدروکسی، پرولین و آرژنین تشکیل شده و هدف از وجود کلاژن در بدن، تشکیل و ایجاد یکپارچگی بین بافتهای مختلف است؛ به بیان دیگر این پروتئین وظیفه در کنار هم نگه داشتن و یکپارچه سازی بافتهای مختلف بدن را داشته که کمبود این ماده پروتئنی باعث ایجاد انواع مشکلات پوستی مانند شل شدن پوست و از بین رفتن درخشندگی پوست میشود.
کلاژن سازی پوست چیست؟
به دلایل مختلف ممکن است که عمل کلاژن سازی در پوست به مشکل بربخورد که این موضوع باعث ایجاد انواع مشکلات پوستی میشود و راه حل این موضوع، کلاژن سازی پوست است که بخشی از آن به صورت طبیعی انجام میشود و بخش دیگر به واسطه روشهای مختلفی که در ادامه به صورت مختصر به آنها اشاره میکنیم، میتوان پوست را تحریک نمود تا عمل کلاژن سازی را خیلی سریعتر انجام دهد تا انواع مشکلات پوستی را بتوان به سرعت از بین برد
انواع روشها کلاژن سازی پوست
همانطور که قبلتر نیز گفته شد، کلاژن سازی پوست به واسطه روشهایی ممکن است و شما میتوانید به واسطه این روشها از بروز مشکلات پوستی مختلف جلوگیری به عمل آورید که خیلی از این روشها به واسطه استفاده مواد خوراکی طبیعی یا رعایت بعضی از عادتها ممکن مانند سیگار نکشیدن ممکن است؛ البته موارد ذکر شده بیشتر حکم پیشگیری از بروز مشکل در تولید کلاژن طبیعی را داشته و به همین علت نیز در ادامه به روشهایی مؤثرتر مانند میکرونیدلینگ میپردازیم.
- کلاژن سازی به واسطه روش میکرونیدلینگ
یکی از مؤثرترین روشهای زیبایی که با اهداف مختلف نظیر کلاژن سازی استفاده میشود، روش میکرونیدلینگ است که به واسطه تعداد زیادی سوزن انجام میشود؛ در این روش، تعداد زیادی سوزن به لایه اپیدرم پوست نفوذ کرده و باعث حذف سلولهای مرده و جایگزینی آنها با سلولهای جدید میشوند و در عین حال، پوست نیز برای کلاژن سازی تحریک میشود.
- کلاژن سازی به واسطه روش فیشیال
این روش نیز مانند روش میکرونیدلینگ بوده و با هدف از بین بردن سلولهای مرده و جایگزین کردن سلولهای جدید انجام میشود؛ به علاوه در این روش که در عمل با روش میکرونیدلینگ بسیار متفاوت است، کلاژن سازی پوست نیز هدف قرار میگیرد و پوست به شکلی تحریک میشود که عمل کلاژن سازی را به سرعت انجام دهد.
- کلاژن سازی به واسطه روش هایفوتراپی
هایفوتراپی یک روش بسیار نوین است که از امواج فراصورت برای گرم کردن پوست و در نتیجه افزایش گردش خون در ناحیه مذکور میشود؛ این روش نیز مانند سایر روشهایی که معرفی شدند، به شکلی عمل میکند که پوست تحریک شده و عمل کلاژن سازی انجام شود تا انواع مشکلات پوست به راحتی حل شوند.

چه عواملی موجب افزایش ذخایر کلاژن می شود؟
در سنین پایین تر، مصرف برخی خوراکی ها به افزایش ذخایر کلاژن پوست در بزرگسالی کمک میکنند که از میان آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سفیده تخم مرغ |
مارچوبه |
ژلاتین |
سبزی ها و کلم |
جوانه گندم |
قارچ |
مس |
گوشت قرمز و مرغ |
لبنیات |
پوست مرغ |
انواع مرکبات |
غذاهای دریایی |
کدام عوامل باعث کاهش کلاژن پوست میشوند؟
همان طور که گفته شد، با بالا رفتن سن، کلاژن سازی پوست کم تر و کم تر میشود و بدن مجبور به استفاده از ذخایر قبلی کلاژن میگردد. این که افراد کی دچار پیری پوست میشوند به ژنتیک آن ها نیز بستگی دارد.
آفتاب شدید و اشعه های مضر میتواند باعث کاهش کلاژن سازی پوست گردد.
استفاده کردن بیش از حد از شکر و کربوهیدرات ها، باعث میشود کلاژن سازی پوست با اختلال ایجاد شود.
ساعات خواب نامناسب، استعمال دخانیات، مصرف نوشیدنی های الکلی، استرس و اضطراب بیش از حد و برخی موارد این چنینی میتوانند باعث پیری زود رس پوست شوند.

راهکار های افزایش کلاژن سازی پوست
تقریبا همه ما دوست داریم که همیشه پوستی جوان و شاداب داشته باشیم. راهکار های مختلفی هستند که با عمل کردن به آن ها میتوانیم پوستی سرزنده داشته باشیم و جوانی پوست خود را حفظ کنیم. استفاده از رژیم غذایی مناسب و مصرف پروتئین ها و مکمل های غذایی، یکی از این راهکار هاست.
به طور کلی، داشتن سبک زندگی مناسب بهترین راهکار برای داشتن پوستی شاداب و سرزنده است. اما برای افزایش کلاژن سازی پوست، راهکار های کلینیکی موثری نیز وجود دارند که در ادامه، به طور خلاصه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت:
میتوان کلاژن را به پوست تزریق کرد که این کار باعث جوان سازی پوست میشود. این فیلر ها، هم به صورت حیوانی و هم غیر حیوانی وجود دارند که میتوانید از آن ها استفاده کنید. معتبر ترین برند های پر کننده های حاوی کلاژن، جوودرم و رستیلن هستند.
LED تراپی یکی از روش های کلینیکی افزایش کلاژن سازی پوست است. در این روش، امواج فروسرخ به پوست تابانده میشوند که باعث تحریک و رشد سلول های پوستی میشوند. این کار میتواند بسیاری اختلالات پوستی را برطرف کند.
این روش، به جز چین و چروک، لک و جای جوش و زخم را نیز برطرف میکند. هر گونه اثر افتاب سوختگی، اسکار و آکنه با میکرودرم ابریژن قابل درمان است و پس از این کار، پوستی شاداب و جوان خواهید داشت.
این روش، مانند میکرودرم ابریژن ولی همراه با لایه برداری است. تقریبا میتوان گفت که جدید ترین و مدرن ترین روش کلینیکی افزایش کلاژن سازی پوست، هیدردرم ابریژن است که میتوانید برای جوان سازی پوست خود از آن استفاده نمایید.
جمع بندی
وجود کلاژن در پوست باعث ایجاد خاصیت ارتجاعی در پوست و شادابی آن میشود. با بالا رفتن سن، تولید کلاژن در پوست کاهش مییابد و نیاز به مراقبت های بیش تری پیدا میکند. در این مقاله، راهکار هایی که به کمک آن ها میتوانید کلاژن سازی پوست را افزایش دهید ذکر شد. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.